Overbelasting van de riolering

Amsterdam is een prachtige stad met zijn kanalen, oude grachtenpanden en met meer dan een miljoen inwoners is de stad een van de grote steden van Europa. Een grote stad neemt echter grote stedenproblemen met zich mee. Een ondercapaciteit van de riolering is er daar een van. Omdat Amsterdam zo’n oude stad stad is, is deze nooit gebouwd met de intentie om daar meer dan een miljoen mensen te laten wonen. De riolering is hier dan ook niet op aangepast. Nu wordt er natuurlijk wel veel onderhoud gepleegd en wordt de riolering van de stad steeds verder uitgebreid maar het blijft soms letterlijk dweilen met de kraan open wanneer er zoveel mensen op een relatief kleine ruimte wonen. Tel daar de Nederlandse regenbuien bij op die het water in de kanalen opstuwen en we mogen soms misschien van geluk spreken dat er alleen een toilet verstopt of overstroomt.

Wc verstopping
Een verstopte wc is natuurlijk erg vervelend. Niet voor niets zit er een klep op de meeste toiletten waardoor je er na je behoefte niet meer naar hoeft te kijken. Wanneer de wc echter verstopt zul je er noodgedwongen iets aan moeten doen. Je kunt hiervoor een professionele rioolservice bellen die de leidingen voor je leegpompt. In Amsterdam zijn diverse van deze professionals te vinden die binnen een half uur bij je op de stoep staan om je te helpen. Een wc verstopping kan echter ook plaatsvinden doordat je simpelweg iets in het toilet hebt gegooid en dat vast is komen te zitten in bijvoorbeeld het waterslot van je wc. In dat geval zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je toilet te ontstoppen.

Zelf je wc ontstoppen
Het kan altijd gebeuren dat er iets in je wc belandt dat daar niet thuis hoort. Zeker in een huishouden met kleine kinderen kan er wel eens een stuk speelgoed in terecht komen en hoe vaak hoor je niet van mensen die hun telefoon in de wc hebben laten vallen. Tip een is dan ook om een paar goed rubberen handschoenen aan te schaffen voor het geval dat. Hiermee kun je de meeste eenvoudige wc verstoppingen zelf oplossen. Het kan echter ook voorkomen dat een verstopping wordt veroorzaakt door afzettingen tegen de hals van de leiding. Een huis-tuin en keukenmiddel dat je dan kunt gebruiken is afwasmiddel en heet water. Het afwasmiddel kan op vet gebaseerde stoffen namelijk losweken waarna je de verstopping kunt doorspoelen. Let er wel op dat je geen kokend water gebruikt want dit kan tot barsten in het porselein van je wc pot veroorzaken. Mocht dit niet lukken dan zijn er nog een aantal ontstoppingsmiddelen die je kunt kopen en die vaak krachtiger zijn. Een derde manier is het gebruik van de oude, vertrouwde ontstopper. Dit hulpmiddel wordt al jarenlang gebruik om een blokkade in je wc los te zuigen door de zuignap die aan het eind van de ontstopper is bevestigd. Hou het uiteinde van de ontstopper een tijdje onder het warme water zodat het rubber van de zuignap zachter wordt en beter aansluit op de afvoer van je toilet.